William Murdoch karismakoulussa

Tiistai 13.10.2015 - Toni Hinkka, karismakouluttaja

Ehdin kerran katsoa viiden uutiset. Kanava jatkoi uutisista murhamysteeriin. Jäin koukkuun. Siitä lähtien olen tallentanut jokaisen jakson.

Etsivä William Murdoch, hänen mielitiettynsä tohtori Julia Ogden, päällikkö Thomas Brackenreid ja konstaapeli George Crabtree ratkovat murhamysteerejä 1900-luvun alun Torontossa. Tarinoissa vierailee toisinaan kuuluisia historian merkkihenkilöitä ja päivänvaloonsa kurkistavia keksintöjä. Nykyäly ja historiallinen miljöö kohtaavat saumattomasti.

Sarjaa esitetään 120 maassa ja useimmissa se on yksi katsotuimmista. Tarinat ja henkilöt ovat siis valloittaneet sydämiä kulttuurista riippumatta.

Paneudun nyt vain yhteen henkilöön, William Murdochiin ja hänen karismaansa. Jos poistetaan yhtälöstä tarinat ja miljööt, mikä hahmossa vetoaa?

Monet asiakkaistani osallistuvat karismakouluuni. Siinä tutkimme henkilön vaikuttavuutta, korostamme luontaisia vahvuuksia ja pyrimme poistamaan pahimmat heikkoudet. Metodi on simppeli ja toimiva, mutta jokaisen kohdalla valitut asiat ovat erilaisia.

Mitä jos saisin etsivä Murdochin karismakouluuni?

Karisma on katsojan silmässä, joten se mitä minä pidän vahvuutena, voi joku toinen pitää heikkoutena. Olen kuitenkin tutkinut asiaa niin pitkään, että pystyn arvioimaan näkökulmia myös tilastollisessa mielessä eli mistä ihmiset yleensä vaikuttuvat.

Pika-analyysi etsivä Williamin – tässä vaiheessa prosessia saan jo sinutella – karismasta:

  1. Hän on vahvasti läsnä jokaiselle kohtaamalleen ihmiselle, ei pälyile.
  2. Hänen arvonsa ovat selkeästi tunnistettavissa ja hän toimii jokaisessa tilanteessa ehdottomasti niiden mukaisesti – siitä huolimatta, että se olisi hänen itsensä kannalta hölmöä tai haitallista.
  3. Hänen viestintänsä on kiteytynyttä ja äärimmäisen selkeää – viesti ei jää epäselväksi.
  4. Olemus on ryhdikäs, siisti, suorastaan tyylikäs. Käytös on äärikohtelias jopa pahimpien vihollisten seurassa ja suurimmissa tunnekuohuissa (samaa ei voi sanoa päällikkö Brackenreidista).
  5. Itsetunto on vahva, mutta siinä on pientä arvoituksellista säröä.
  6. Itsetuntemus on hyvä ja muitakin hän lukee erinomaisesti paitsi rakastaan Juliaa (sehän kuuluu juttuun, että katsojat näkee hahmojen vetovoiman, mutta he itse ovat ihan pihalla toistensa tunteista).
  7. Hän on myös rohkea, vaikka antaakin yleensä konstaapelien hoitaa fyysiset mittelöt.
  8. Lopuksi tulee mieleen, että etsivä on kaikissa tilanteissa aito oma itsensä – tämä on samalla kehu näyttelijä Yannic Bissonin taidoille.

Erittelin yllä alla olevan karismakiven kahdeksan ulottuvuutta hyvin karkealla tasolla.

Karismakivi_rubiini.png

Joutuisin aika haastavaan hommaan, jos minun pitäisi auttaa Murdochia karismansa kasvattamisessa. Hienosäätöä toki löytyisi monesta osa-alueesta. Vähän kuin huippu-urheilijan valmentamista.

Tein vähän lisätutkimusta ja katsoin netistä muutamia näyttelijä Yannic Bissonin haastatteluja. Samat kasvot ja ääni kuin Murdochilla, mutta muuten eri persoona. Hieman epävarma, poikamainen, tavallisesti pukeutuva hitusen epävarman oloinen mies. Suuri osa etsivän karismasta kadotettu. Karismaattinen yhä, mutta eri syistä. Tämä saa arvostamaan Bissonin näyttelijäntaitoja, käsikirjoitusta, ohjausta, puvustusta ja maskeerausta entistä enemmän.

Katsokaa Murdochin murhamysteerit TV1:ssä arkisin klo 17:05 ja tehkää oma karisma-analyysinne. Osasta näkemyksiäni olette eri mieltä ja olette oikeassa, koska karisma on katsojan silmässä.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: William Murdoch, murhamysteerit, Yannic Bisson, Thomas Brackenreid, Juloa Ogden, George Craptree, karisma, karismakoulu