Puheripuli kuurouttaa

Tiistai 22.9.2015 - Toni Hinkka, johtamisaktivisti

Oletko huomannut, että puhuessasi et pysty kuuntelemaan muita? Kuulet vai oman äänesi. Tutustut vain omiin ajatuksiisi. Puhuessasi et opi juuri mitään muista ihmisistä. Et saa tietoosi heidän ideoitaan. Heidän motiivinsa jäävät sinulle hämäriksi.

Oletko joskus pinnistellyt pitääksesi suusi supussa? Esität korkeintaan tarkentavia tai avoimia kysymyksiä, joilla olet houkutellut keskustelukumppanisi puhumaan. Olet saanut mahdollisuuden oppia paljonkin, mikäli olet malttanut keskittyä ja pohtia kuulemaasi.

Onko niin, että omat ajatuksesi ovat mielestäsi kiinnostavampia kuin toisten ajatukset? Aika itsekeskeistä. Toki sinulla on omat kiinnostuksen kohteesi, mutta onko keskustelukumppanisi varmasti kiinnostunut samoista asioista? Tiedätkö edes, mistä ystäväsi on kiinnostunut?

Olet ehkä sokea puheripulillesi? Et ehkä huomaa, että viet hapen keskustelusta. Kukaan ei ole tohtinut siitä sinulle sanoa. Kerron kolme paljastavaa merkkiä, jotka voivat antaa sinulle vihjeen:

  1. Keskustelukumppanisi yrittää vaihtaa keskustelunaihetta heti, kun pienikin taukosi sen mahdollistaa
  2. Keskustelukumppanisi silmät hakeutuvat pois kasvoistasi
  3. Keskustelukumppanisi näyttää siltä, kun hän haluaisi paeta paikalta

Hyvä kuuntelija ei ole kuitenkaan vain hiljaa. Hän reagoi kaikkeen kuulemaansa. Hyvällä kuuntelijalla on kaksi korvaa ja yksi suu – hän käyttää niitä samassa suhteessa.

Puheripuli kuurouttaa sinut itsesi. Se kuurouttaa myös muut, jos et puhu, mistä he ovat kiinnostuneita. Hyvä johtaja on ensisijaisesti hyvä kuuntelija.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: kuunteleminen, hyvä johtaja, hyvä johtaminen, ymmärtäminen