Turmiojohtamisen torjunta

Tiistai 3.11.2015 - Toni Hinkka, johtamisaktivisti

”Kohtele toisia kuten haluaisit itseäsi kohdeltavan” on totaalisen harhaanjohtava lause johtamisneuvona. Jos johdat toisia kuten sinua tulisi johtaa, niin johdat valtaosaa ihmisistä ihan päin prinkkalaa.

Miksi? No siksi, että toiset ihmiset ovat kaltaisiasi äärimmäisen harvoin. Mikäli organisaatiosi koostuu itsesi kopioista, ei teillä ole pienintäkään onnistumisen edellytystä. Älä ymmärrä väärin – en sano sinua huonoksi tai taitamattomaksi vaan yksilöksi.

Toimivassa organisaatiossa on monenlaista tehtävää. Eri tehtävissä erilaiset ihmistyypit pärjäävät toisia paremmin. Esimerkiksi kirjanpitäjän olisi hyvä olla tarkka, järjestelmällinen, kontrolloitu, harkitseva, ehkä hieman perfektionistikin ja saa hän vetäytyväkin olla.  Myyntihenkilönä taas voisi pärjätä henkilö, joka on omaehtoinen, energinen, innostuva, aloitteellinen, ystävällinen ja sosiaalinen. Kaikki luettelemani ominaisuudet ovat varmaan hyväksi roolissa kuin roolissa, mutta todellisessa elämässä nuo ovat usein toistensa vastakohtia – ainakin jos Carl Jungia uskoo.

Jos olet johtaja, olet todennäköisesti hieman poikkeava. Esimiestehtävissä kun on vain arviolta 15 prosenttia ihmisistä. Ei kaikista ole johtajiksi eikä pidäkään olla. Jos siis johdat muita kuten itseäsi tulisi johtaa, johdat luultavasti väärin.

Extended DISC Finland on tehnyt oivan tutkimuksen suomalaisten jakautumisesta luontaisissa vuorovaikutustyyleissä. Tutkimuksessa on profiloitu kymmeniä tuhansia suomalaisia.

DISC_jakauma_suomessa.png

Oletetaan, että olet johtajana D-osiossa, jossa on kahdeksan prosenttia suomalaisista. Organisaatiostasi kuitenkin kolme neljännestä on I- tai C-osissa. Heitä sinun tulee oppia johtamaan. Jos taas koko organisaatiosi on kanssasi D-alueella, niin haluaisin totisesti nähdä miten toimitte – jos teistä enää kukaan on hengissä mistään kertomassa.

”On vastuutonta johtaa ihmisiä, ymmärtämättä minkälaisia he ovat”, totesi eräs asiakkaani kerran. Hän on niin oikeassa. Opettele herran tähden johdettaviesi tarpeista edes perusasiat. Siihen Extended DISC on erinomainen apuväline. Kun profilointivälinettä jonkin aikaa käyttää, niin oppii lukemaan perusasiat kaikista kohtaamistaan ihmisistä jo lyhyen keskustelun jälkeen. Tämä on korvaamaton apu myös myyntityössä.

Ps. Jokainen Suomalaisen Johtamisen Päivä -tapahtumaan osallistuva saa tilaisuutta varten räätälöidyn Extended DISC -raportin kaupan päälle.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: johtaminen, DISC, Extended DISC Finland. Carl Jung, D-tyyppi, I-tyyppi, S-tyyppi, C-tyyppi, kohtelu, itsensä johtaminen

Huutajaöykkäripomon jalanjälki

Tiistai 29.9.2015 - Toni Hinkka, johtamisaktivisti

Propaganda.jpg

Johtaja, mistä haluat, että sinut muistetaan urasi jälkeen? Aikaansaannoksistasi vai luonteestasi?

Minä haluaisin, että minut muistetaan molemmista. Sain jotain merkittävää aikaiseksi, mutta ennen kaikkea olin ihmismäinen ihmisille. Kohtelin toisia hyvin ja kunnioittavasti.

Tiedän, että kohtelemalla toisia hyvin, paranevat mahdollisuuteni merkittävästi saada aikaiseksi jotain merkittävää. Yksin kun en voi maailmaa muuttaa, mutta isommalla joukolla se voi onnistuakin.

Muutama vuosikymmen sitten saattoi huutajaöykkärikin pärjätä. Nykyään tiedonvälitys on muuttunut avoimemmaksi ja tasa-arvoisemmaksi. Johtajien käytös paljastuu muuallakin kuin keskusteluissa kahviautomaatilla. Uskallan väittää, että tuottavuutta syövää johtajan selän takana puhumista tapahtuu paljon enemmän hirviöiden kuin humaaneiden organisaatioissa.

Mitä sinä muistat Hitleristä, Stalinista tai vaikkapa Saddam Husseinista? Entä Gandhista tai Mandelasta? Steve Jobs?

Vielä elossa olevia ja virassa olevia poliitikkoja tai yritysjohtajia en viitsi listata – heillä kun saattaa olla vielä mahdollisuus vaikuttaa siihen, mistä historiakirjat heidät muistavat.

Kommentoi kirjoitusta. Avainsanat: Huono johtaminen, öykkäröinti, huutaminen, kohtelu, ihmisyys, ihmismäinen