Samassa veneessä vihollisen kanssa

Tiistai 15.9.2015 - Toni Hinkka, johtamisaktivisti

Uutisia seuratessani on tullut mieleen otsikon lause. Mitä, jos olisi yhteisö, jossa johto ja johdettavat olisivat vihollisia toisilleen? Voivat vihollisia olla myös kollegat toisilleen. Tai jotkin ryhmät yhteisön sisällä.

Mikä on vihollinen? Ihminen tai ihmisryhmä, joka vastustaa minua henkilönä tai ajamiani tahi edustamiani asioita. Vihollinen pyrkii tekemään pyrkimykseni turhiksi tai tehottomiksi. On pahansuopa minua kohtaan ja levittää minusta epäedullista tietoa, propagandaa – totuudella ei niin väliä.

Teepä tuommoisen kanssa sitten työtä. Edistäpä siinä sitten yhteistä hyvää.

Taitaa olla niin, että yhteisen hyvän sijasta energia ja resurssit kuluvat sisäiseen kahinointiin. Ulos putkahtaa vähän tai ei lainkaan sitä, mitä organisaation pitäisi ulos putkauttaa. Vähän kuin auto, jossa moottori huutaa kun käsijarru on päällä. Tai kuskin vieressä on apukuski, joka on eri mieltä joka mutkasta. Muutama kilometri voidaan edetä, mutta pian jokin pamahtaa ja matka tyssää kokonaan.

Taitaa olla kuoleman oma yhteisö, jossa on vihollisia ihan vierellä. Oli tämä sitten pieni tiimi, kokonainen yritys tai kokonainen yhteiskunta.

Sen vielä ymmärrän, että on ihmisiä jotka eivät tule toimeen. He saattavat kerätä ympärilleen tukijoita, jolloin vihollisleirittymät on pystytetty.

Sitä taas en oikein osaa ymmärtää, että hyvin toimiva organisaation annetaan lamaantua ja sinne kylvetään vastakkainasettelua täysin ulkopuolisten tappelijoiden toimesta. Vielä vähemmän ymmärrän sitä, että vaikeassa tilanteessa lopetetaan työnteko ja yritetään estää niidenkin tekeminen, jotka haluaisivat yrittää.

Onneksi pohdintani on totaalista fiktiota ilman faktapohjaa. Eihän tuollaista tapahdu modernissa sivistysvaltiossa. Se ainakin on varmaa, ettei tuollaista tee henkilöt, jotka laittava yhteisön hyvän oman narsistisen eduntavoittelunsa edelle.

1 kommentti . Avainsanat: Yhteiskunta, yhteiskuntasopimus, vihollinen, vastakkaiasettelu, AY-liike